ETAPA 7. FORCALL – VILLORES – XIVA 14,4 km

El riu Bergantes

Patrimoni natural

Els rius de Morella, Calders i Cantavella, s’uneixen formant el riu Bergantes a l’altura de Forcall i, creant una forma de forca, li donen nom a aquesta població. Es tracta de l’únic riu de la Comunitat Valenciana que pertany a la conca de l’Ebre. Al llarg de la història, ha estat una important via de comunicació de les terres dels Ports fins a Aragó. Actualment està declarat LIC per la flora i fauna que acull, destacant els boscos de galeria de xops i salzes, les llúdries, etc.

Molí de la Torreta (Forcall)

La Torre Molí o Mas de la Torreta està situat a uns 3km de Forcall i el conjunt el formen el Mas i un molí, sent aquest últim l’edifici de major interès. El molí era originàriament una torre defensiva que data del segle XII, de planta circular, coberta a una vessant i parets de pedra.

La torre defensiva es va convertir en molí quan es va construir el Mas, al segle XVI. Consta de tres altures: la més alta era el magatzem, a la del mig es trobaven les moles de moldre, i a baix es recollia la farina. Encara conserva la maquinària farinera, en clar estat de deteriorament. El molí té adossat un edifici en runes, que conserva una part del paredat amb la coberta a una aigua. A l’interior hi ha dos estables, amb una coberta de bigues de fusta i canyissada.

Fora del molí es troben restes del sistema hidràulic: canalitzacions de pedra en sec que s’estenen en paral•lel al riu, així com també un petit assut de blocs de pedra que travessa el riu 10m. de llarg i 1m. d’ample. La procedència de l’aigua per a fer funcionar el molí era de l’assut del riu de Morella i de la sèquia del riu de Xiva, i anava a parar a una bassa que està destruïda en l’actualitat.

Naixement del riu Bergantes (Forcall)

Aquest paratge rep el nom de les Calderetes per l’abundància de tolls d’aigua naturals que es formen sobre el llit del riu Cantavella. De tots els tolls, destaca un de major grandària que rep el nom de Caldereta Gran. 

L’aigua es manté cristal·lina fins a l’estiu, quan es converteix en una zona de bany molt valorada pels habitants i pels visitants.

És un lloc de gran valor botànic i també etnològic. Molt a prop es troba una bassa de reg, de forma irregular i allargada, que encara està en ús. També destaquen la Torre Guillermo, el Molí de la Punta, i els nombrosos bancals realitzats mitjançant la tècnica de pedra en sec.

Camí de la Dula (Forcall)

El Camí de la Dula es troba situat al Paratge Natural de la Mola de La Vila (Forcall) i està senyalitzat com a PR-322. El camí comença a pocs metres de la pista que hi ha en passar el Molí Matalí i arriba fins a dalt de la mola, recorrent característics espais com ara la Cova de la Carn, on antigament guardaven els animals quan plovia.

Una dula era un tros de terreny comú on pastava el bestiar dels veïns d’un poble. Els pastors i dulers eren els responsables dels animals: de bon matí recollien els ramats a la Dula, i tornaven per la nit, després de pastar en aquestes terres comunes. Aquesta funció va donar nom al camí.

El Camí de la Dula també és la senda per on pugen els veïns de Forcall durant la rogativa de Sant Marc per demanar bones collites i aigua. En arribar dalt de la mola, al peiró dedicat al Sant, es procedeix a la benedicció del terme i al repartiment de la rotlleta.

Molí la Cova (Villores)

Era un molí fariner, mogut per la força de l’aigua del riu Bergantes. Era privat i els principals usuaris eren els veïns de Villores i la gent dels masos dels voltants.

El Molí s’alimentava del corrent d’aigua del riu Bergantes, que era desviat mitjançant un assut als peus del Molí de la Torreta. Des d’aquest punt, una sèquia feia arribar l’aigua fins a la bassa d’aquest molí. Una vegada ací, la força de l’aigua feia girar l’estructura de la sénia que, al seu torn, feia girar la mola (pedra circular que trencava el gra) de l’interior. L’aigua, una vegada utilitzada, s’enviava al següent molí del riu, fent ús d’una altra sèquia.

El moliner cobrava una “maquila”, que era el percentatge de farina que s’emportava per cada treball realitzat.

Ortells

És un petit poble integrat en el terme municipal de Morella. Està situat en la confluència dels rius de Xiva i Bergantes, a 680 metres d’altitud.

La població té un origen àrab. Al segle XIII va ser conquerida pel cavaller Blasco d’Alagón, majordom del rei Jaume I. Ortells va obtenir la Carta de Poblament a favor de Joan d’en Brusca, per al seu repoblament. En el seu nucli urbà destaquen: la Casa Fortificada dels Brusca i Ccreixells (s. XV), l’Església Parroquial de l’Asumpció de Maria (s. XVIII), la Casa Consistorial (antiga llotja) i l’Ermita dels Dolors (s. XIX).

Les festes més importants són el 3 i 4 de febrer (Sant Blai i Sant Antoni). En la segona quinzena d’agost es realitzen les festes d’estiu, i el 27 de setembre es realitza una peregrinació fins al Santuari de la Mare de Déu de la Balma (Sorita).

Telèfons

Ajuntament de Forcall:   964 171 001

Ajuntament de Villores 964 171 085

Ajuntament de Morella 964 160 034

Forcall – Oficina d’informació turística 964 171 290

Morella – Oficina d’informació turística 964 173 032

Emergències:  112