ETAPA 6. LA TODOLELLA – FORCALL 7,8 km

L’arqueologia

Històrica / cultural / natural

Els Ports és una terra plena d’història, amb restes arqueològiques de diferents èpoques, com és el cas de la Moleta dels Frares, a Forcall, considerat el jaciment més important de la província de Castelló. D’origen iber-romà, en aquest lloc estava situada la ciutat de Lesera, que connectava la Via Augusta amb la important ciutat de Caesaraugusta. Més endavant, el Paratge Natural Municipal de la Mola de la Vila conté gran varietat de flora i fauna.

Peiró de Santa Caterina (la Todolella)

Els peirons o creus monumentals s’ubicaven a les entrades de les poblacions, en els encreuaments de camins i en altres llocs de rellevància. Aquest tipus de construcció podia servir per delimitar el territori o per a l’advocació cap a una figura religiosa. És un xicotet monòlit de maçoneria. Està rematat amb peces de pedra tallada, algunes d’elles procedents del peiró original. Conté, a mode de capelleta, un mosaic format per nou peces, dedicat a Santa Caterina.

A la Todolella era costum que els xiquets de l’escola el visitaren el 25 de novembre, festivitat de Santa Caterina. L’aspecte actual d’aquest peiró es correspon amb les reconstruccions de la postguerra.

Mas de la Sebastiana (Forcall)

El mas és la casa tradicional d’aquestes terres. Es tracta, generalment, d’una explotació agrària integrada per una casa de camp amb diverses dependències, una zona de pastura, i les terres de cultiu i els boscos. El mas està concebut per ser habitatge, i també lloc de producció, on es desenvolupen la major part d’activitats agrícoles i de manufactures.

En aquest mas, situat al terme de Forcall, hi ha un curiós cas de juxtaposició de cossos: habitatge, corral i graner. Es tracta d’un mas fortificat. Des del punt de vista arquitectònic cal destacar la tipologia constructiva realitzada en maçoneria i tàpia. També, la composició de l’alçat principal, l’atri de l’entrada, el forn i la premsa del vi.

L’any 1693 apareix una referència com “Mas de D. Blai Ferrer de Monroig dels Llops”. Des de 1962 fins a 1974, Enrique Porcar Badal i Pilar Roig Monterde van ser els últims masovers (habitants) d’aquest mas.

Ciutat Romana de Lesera (Forcall)

Localitzada en el cor de la comarca dels Ports, en el terme de Forcall, va ser la ciutat iberoromana més septentrional. Lesera és l’única ciutat romana coneguda a la província de Castelló. Es tracta d’un jaciment arqueològic de gran importància, no únicament per la gran superfície que ocupava, sinó, sobretot, perquè fa 2000 anys constituïa una gran aglomeració urbana molt organitzada i, fins i tot, tenia estatus municipal: Res publica leserensis.

Ocupava un recinte emmurallat d’unes 6 hectàrees i va estar habitada fins al segle III d. C. Es trobava molt ben comunicada amb la Via Augusta, a través d’un camí que discorria per un traçat molt semblat a l’actual N-232. Lesera va ser un important nus de comunicació entre les terres litorals del Mediterrani i les terres d’Aragó.

El conjunt de la Ciutat Romana de Lesera està declarat Bé d’Interès Cultural.

Necròpoli Sant Joaquim Menadella (Forcall)

Es tracta de la primera comunitat tumulària excavada i estudiada a la comarca dels Ports. La necròpoli de Sant Joaquim Menadella es correspon a l’Edat del Ferro, i és un espai funerari caracteritzat per les seues estructures circulars i quadrangulars, molt ben conservades.

Entre les restes que s’han trobat destaca un aixovar de ceràmica i metall que contenia restes dels difunts.

Aquesta necròpoli servia com a punt per honrar als difunts, i com a punt de trobada dels diferents grups familiars de la zona.

La necròpoli de Sant Joaquim Menadella es localitza al terme de Forcall, i està declarada Bé d’Interès Cultural.

Bassa de la Mola (Forcall)

Aquesta bassa recollia l’aigua que era utilitzada per regar i proveir d’aigua als masos. Tots el masos tenien horta per l’autoconsum, i el bestiar necessitava grans quantitats d’aigua.

El Paratge Natural Municipal “Mola de la Vila”, va ser declarat l’any 2005. Està localitzat en el terme de Forcall. El paratge té una superfície de 129,71 ha, i presenta una altitud mitjana de 920 metres. La seua altitud i la seua situació estratègica sobre la confluència dels rius Bergantes, de Calders i Cantavella, fan d’aquest lloc un mirador privilegiat de les terres de la comarca dels Ports.

A més, del valor paisatgístic d’aquest paratge destaquen els penya-segats rocosos i les masses de matolls i arbòries, que permeten la presència d’una gran diversitat de fauna.

Peiró de Sant Pere de les Solanes (Forcall)

El GR 331: Els Ports- Camí de Conquesta recorre part del Paratge Natural Municipal «Mola de la Vila». Per conèixer millor tota aquesta zona de gran valor ecològic és recomanable realitzar el recorregut del sender PR CV-322. Es tracta d’un sender lineal que parteix des de Forcall, i que permet apreciar els diferents elements naturals i etnològics de la Mola de la Vila.

La Cova de la Carn és una balma o cavitat poc profunda que es destinava com a refugi del bestiar.

El Peiró de Sant Pere de les Solanes és una petita construcció religiosa. Antigament, els habitants de Forcall anaven fins ací en romeria.

El Peiró de Sant Marc és una altra construcció religiosa que, cada mes d’abril, acull una romeria.

El sender PR CV-332 té continuïtat amb el PR CV 217: Xiva-Ortells-Forcall. A través de tots dos senders es pot realitzar una ruta circular, passant pel Paratge Natural de la Mola de la Vila.

Piló de Sant Marc (Forcall)

Des d’abril fins a maig se celebren les rogatives. Es tracta d’una tradició molt arrelada en tota la comarca. A més del seu vessant religiós, també té un caràcter lúdic i festiu.

Les rogatives es remunten a l’època medieval, quan es realitzaven peticions per tenir pluges i bona collita. A més de la missa i la benedicció del terme, es reparteix el “rotllo” beneït, que és una pasta típica de forn. Actualment, a Forcall es realitzen 3 rogatives: al Piló de Sant Marc, Sant Cristòfol i a Sant Joaquim de la Menadella. Situat al cim de la Mola de la Vila, gairebé a 1.000 metres, s’alça el Piló o Peiró de Sant Marc. Es tracta d’una construcció quadrada amb retaules i teula a quatre vessants amb una petita creu que remata el conjunt. L’any 1991 va ser restaurat. Aquest piló rep la rogativa el cap de setmana més proper al 25 d’abril. La figura de Sant Marc és molt important a la comarca dels Ports, i es fan rogatives a Morella, Portell, Sorita, Olocau del Rei, Cinctorres, la Mata i Forcall.

Telèfons

Ajuntament de la Todolella:   964 171 178

Ajuntament de Forcall 964 171 001

Forcall – Oficina d’informació turística 964 171 290

Emergències:  112