ETAPA 2. PORTELL-CINCTORRES 7,4 km

El Monte Bovalar. Patrimoni natural

El Monte Bovalar

El Bovalar és un espai comunal destinat al pasturatge dels animals. Aquest indret acull una important microreserva de flora. Des del Collet de la Creu del Gelat (1.232 m), s’obté una espectacular vista de gran part de la comarca dels Ports.

Monte Bovalar – Observatori d’aus de Tallats (Cinctorres)

El topònim de “Bovalar”, que encara es conserva a moltes poblacions dels Ports, fa referència a l’espai rural comunal, antigament reservat per al pasturatge d’animals.

El Monte Bovalar és una de les cotes més altes del terme de Cinctorres i acull un paratge molt interessant des del punt de vista ecològic. El terme de Cinctorres compta amb una gran riquesa d’avifauna, motiu pel qual va ser declarat, l’any 2009, zona ZEPA (zona d’especial protecció d’aus). En aquesta zona hi ha un observatori d’aus de tallats o zones rocoses.

Cinctorres compta amb un total de 6 observatoris d’aus per poder gaudir de l’ornitologia. Els observatoris reben els noms de les zones o paratges on s’ubiquen: conreus, pinar, carrascar, riu, urbà i tallats.

A la part més alta del Monte Bovalar es troba la Creu del Gelat, a 1.232 metres sobre el nivell del mar i, molt a prop, les Coves del Bovalar, que és l’avenc més gran de la comarca.

Ermita del Pilar – Font del Bassi (Cinctorres)

Aquest edifici religiós va ser construït l’any 1763 per Pasqual Serret, gràcies a les almoines arreplegades. Segons els documents del Bisbat de Tortosa, de l’any 1673, ja existia una ermita en aquest lloc i sota la mateixa advocació.

Té una planta quadrada de 6 x 7 metres. Està realitzada amb murs de maçoneria i la coberta és de teula. La porta d’accés s’emmarcava amb un arc de mig punt.

A l’interior presenta una falsa cúpula i el presbiteri amb volta de canó. La decoració és molt senzilla, amb al·lusions a la Mare de Déu.

Molt a prop de l’ermita se situa la Font del Bassi. En aquest lloc es localitzava l’antic llavador.

Poblat iber (Cinctorres)

A la localitat de Cinctorres hi ha testimonis de la presència de restes datades des de la Prehistòria. Així, doncs, s’han localitzat i identificat troballes i assentaments que corresponen a diferents períodes històrics com: Edat del Bronze, Ibers, Visigots, Romans i Islàmics. Cal destacar la troballa d’un cinturó visigòtic que es troba al Museu Provincial de Belles Arts de Castelló.

A aquesta zona es localitza  un poblat iber. Els poblats ibers s’alçaven per dominar els terrenys i camins del voltant, i estaven protegits amb fileres de pedres de mida molt gran, sense fonaments. El poble iber dominava l’agricultura i la ramaderia. Conreaven ordi i el blat, i plantes per fer teixits, com el lli i l’espart, a més a més, eren coneguts com a grans guerrers.

Balcó de Pilates (Cinctorres)

Es tracta d’un observatori excepcional sobre la Rambla  Sellumbres. Es troba localitzat al final de la menuda cova. Des d’ací es pot gaudir d’una espectacular vista del paisatge natural del terme municipal de Cinctorres.

El Paratge Natural Municipal de la Rambla Sellumbres presenta unes formacions geomorfològiques i vegetals de gran bellesa, com el pi (Pinus nigra) i la carrasca (Quercus ilex) . A més del propi llit de la rambla, destaquen els penya-segats, pel seu impacte visual i per què serveixen de lloc de nidificació de moltes aus, entre les que destaquen els voltors (Gyps fulvus).

Telèfons

Ajuntament de Portell:  
964 178 779

Ajuntament de Cinctorres: 
964 181 001

Cinctorres:Oficina de turisme i museu: 
964 181 428

Emergències: 
112