L’orografia de Vilafranca va fer imprescindible la construcció de camins de ferradura per a comunicar masos, poblacions i l’accés als diferents recursos naturals. Tanmateix la trashumància i el trànsit del bestiar local a la recerca de pasturatge va fer imprescindible la realització d’una extensa xarxa de camins, anomenats assagadors.
Vilafranca disposa d’una ampla xarxa d’aquestes vies, al voltant de setanta, que han estat testimoni de fets històrics, culturals i socials, marcant el seu desenvolupament. La situació estratègica d’aquestes terres, punt d’unió amb Aragó, ha estat clau en la seua història. L’extensa infraestructura pecuària de Vilafranca va permetre la comunicació i l’intercanvi comercial entre territoris, l’accés als recursos naturals, la trashumància i l’accés als nombrosos masos de la zona.
Els assagadors, com és el cas de l’Empriu, permet al visitant gaudir de la natura i el paisatge a través d’aquestes vies de comunicació que recorren gran part del terme municipal. Caminant per ells es descobreixen els aprofitaments i usos històrics d’aquestes terres, el medi natural, així com les construccions tradicionals i les restes arquitectòniques conservades.
La tècnica de la pedra en sec és una constant a Vilafranca. Durant segles, la necessitat d’augmentar la superfície i la qualitat del terreny cultivable va fer que s’extragueren de les seues terres grans quantitats de pedra. Amb ella, i amb l’enginy i les mans dels pobladors d’aquesta vila, es va crear una arquitectura pròpia, senzilla i popular, una forma única d’entendre el medi que els rodejava. Es van crear centenars de quilòmetres de parets de pedra seca i centenars de casetes, basses, pous, bancals, artigues, assagadors, etc. Recentment, aquesta tècnica ha estat reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.