ETAPA 14. LA LLÈCUA – ARES 11 km

Els assegadors

Cultural, natural, històrica, oficis tradicionals

L’orografia dels Ports va fer imprescindible la construcció de camins de ferradura per a comunicar masos, poblacions i l’accés als diferents recursos naturals, per al seu aprofitament. Alguns d’ells s’ampliaren per a transitar el bestiar i d’altres es crearen de nou, rebent el nom d’assegadors. Molts d’ells encara estan en ús.

Creu de la Llècua (la Llècua)

Es tracta d’una creu de ferro amb un oval de metall que representa l’efígie del Cor de Jesús, assentada a un pedestal de pedra llaurada de tres cossos quadrangulars que li donen una alçària de 2,10 metres.

Cada any, l’1 de maig se celebra la festa dels “Apòstols de la Llècua”. Aquesta festa es troba dins de l’antiga tradició, d’origen medieval, coneguda com el cicle de “Rotllos i Primes” o Rogatives, en la qual se sol·licita protecció dels sants per a les collites i per a la terra. En el cas de la Llècua, els participants d’aquesta rogativa es dirigeixen en processó fins a la Creu de la Llècua per beneir el terme. Al finalitzar, es reparteix entre els assistents rotllos o primes, que són productes típics de forn d’aquestes terres.

Al terme de Morella es realitzen un total d’11 rogatives, repartides entre el mesos d’abril i juny, coincidint amb el període de sembra i recol·lecció dels fruits.

Font de la Pinella (Ares)

Aquesta font apareix en nombrosos documents des del segle XIV. Es tracta d’un conjunt format per una font, un aljub, un abeurador, una bassa i un llavador. El seu ús tradicional està vinculat a la ramaderia.

El conjunt de la Font de la Pinella es troba dins del catàleg de reserves de fauna de la Generalitat Valenciana. Entre les espècies protegides es troba la gandària, també coneguda com fardatxo o ofegabous, així com altres amfibis d’interès. El nom d’ofegabous prové de la creença popular dels ramaders, que pensaven que el bestiar podia engolir-se’ls i morir ofegat.

Aquesta font és un punt de parada dels peregrins que ixen en romeria des de Catí fins a l’ermita de Sant Pere de Castellfort. Segons marca la tradició, es realitza un “repartiment d’aigües” perquè els peregrins recuperen les forces.

Nevera d’Ares o Regatxols (Ares)

Aquesta construcció està situada a 1.200 metres sobre el nivell de la mar, i servia per emmagatzemar la neu recollida a l’hivern. Després, la neu es compactava per ser convertida en blocs de gel i, posteriorment, ser comercialitzada per a usos domèstics o medicinals.

L’edifici, de finals del segle XVI, està format per 3 cossos: dos corresponen al pou o nevera i el tercer, a la casa del Nevater (actual sala d’exposició i interpretació). Les parets de la nevera s’aïllaven amb palla i, a continuació, es col·locava la neu, compactant-la el màxim possible. El gel es tallava, formant grans blocs, i es traslladava amb l’ajuda d’animals, en caixes de fusta, i sempre per la nit. A Ares hi ha una referència datada del 14 de juliol de 1913 que diu: “es ven la neu a cinquanta cèntims els 12 quilos”. També hi ha un carrer amb el nom de Nevera, la qual cosa fa suposar l’existència d’una nevera al nucli urbà.

Telèfons

Ajuntament de Morella:   964 160 034

Ajuntament d’Ares 964 443 064

Morella – Oficina d’informació turística 964 173 032

Ares – Oficina d’informació turística 964 443 074

Emergències:  112