ETAPA 1. VILAFRANCA-PORTELL 14,1 km

Patrimoni arquitectònic – La pedra en sec

La pedra en sec

La pedra en sec és una constant a Vilafranca. Des de fa segles s’ha desenvolupat una arquitectura pròpia, senzilla, popular i ecològica que ha transformat el paisatge d’una manera sàvia i respectuosa amb el medi ambient.

Arquitectura de la pedra en sec (Vilafranca)

La pedra en sec és una constant a Vilafranca. Des de fa segles hi ha una arquitectura pròpia, senzilla, popular i ecològica que ha transformat el paisatge d’una manera sàvia i respectuosa amb el medi ambient.

La necessitat d’augmentar la superfície i la qualitat del terreny cultivable va conduir a l’extracció de grans quantitats de pedra. Aquestes eren deixades en les proximitats del terreny transformat i, al mateix temps, se’ls donava una utilitat. Amb la pedra, els pobladors van crear centenars de quilòmetres de parets de pedra en sec, cases, basses, pous, bancals, abeuradors, etc.

Entre Vilafranca i el peiró de Sant Pere resulta captivadora la visió d’aquesta plana, coneguda com la Devesa, que sembla un mar de pedra seca, pels nombrosos murs i cases de pedra construïdes en el camí. També destaca en aquest tram el Mas de la Blaia.

Patrimoni etnològic (Vilafranca)

Pels camins dels Ports s’ha desenvolupat la història, la cultura i l’economia d’aquesta comarca. Molts d’ells, avui en dia, continuen utilitzant-se per a la ramaderia, com els assagadors. En aquesta zona del terme de Vilafranca es localitzen 3 elements patrimonials molt destacats i relacionats amb la història, els costums i tradicions.

La Bassa d’Hivern és un abeurador per al bestiar, i també és un nucli de vida biològica, ja que manté l’aigua gran part de l’any. La font i el seu entorn, amb les parets de pedra, conserven un ambient rural des de fa anys. Prop de la bassa hi ha un magnífic i antic pi, amb tronc i brancatge poderós.

El Mas de Tena és un edifici agrícola i residència fortificada. Es tracta d’una alqueria musulmana amb estructura quadrada, torres i merlets. Està declarat Bé d’Interès Cultural, des del 2008.

En l’encreuament amb l’assagador de l’ Empriu, s’alça el Peiró de Sant Pere, creu construïda al segle XVII, i restaurada l’any 2010.

Telèfons

Tourist Info Vilafranca i Museu Pedra en Sec:   964 441 432

Ajuntament de Vilafranca:  964 441 004

Ajuntament de Portell:  964 178 779

Emergències:  112